čtvrtek 15. ledna 2009

SVATBA NA SMRTELNÉM LOŽI. SYN NESOUHLASÍ

Šedesátiletý muž a o dvanáct let mladší žena spolu udržovali jedenáct roků vztah. Pak partner vážně onemocněl a místostarosta oba snoubence v nemocnici oddal. O pár hodin později muž zemřel. Jeho synovi se nemocniční svatba pranic nelíbí.

„Otec byl v tak špatném stavu, že si myslím, že nemohl být při obřadu ani při vědomí. Nejde mi o majetek, ale o princip. Jak je možné oddat člověka na smrtelné posteli, který prakticky není při smyslech?“ diví se syn.

Byla to svatba ze soucitu? Z vypočítavosti? O tom bude muset s největší pravděpodobností rozhodnout soud. Nebožtíkův syn tvrdí, že otec byl dlouhodobě nemocný a o svém špatném zdravotním stavu věděl. Synovi i dceři prý říkal, že se už nikdy ženit nechce a taky nebude.

Podle novomanželova syna byla v šoku z podivného sňatku i zdravotní sestra. „Potvrdila, že otec byl prakticky v bezvědomí, ani neotevřel oči. Sestra pak u obřadu působila jako jeden ze svědků,“ upozorňuje syn zemřelého.

A oddávající? Toho vyhledala osmačtyřicetiletá snoubenka doma. Uvedla, že její přítel je ve velmi vážném stavu, ale sňatek si přeje. Místostarostovi zdůraznila, že jakékoli oddalování obřadu by mělo osudové následky. „Naléhala, plakala. Zákon takový sňatek umožňuje, proto jsem jí vyhověl. Nebyl to můj první obřad za podobných okolností,“ konstatoval oddávající. „Bylo zjevné, že muž je vážně nemocný, ale řekl ano a platnost smlouvy potvrdil svým podpisem,“ dodal.

Bez zajímavosti není, že první rozpory a nesouhlas se začaly objevovat až čtyři měsíce po kontroverzní svatbě. „Sňatek nejprve zpochybňovala snoubencova první žena. Od ní jsem se také dozvěděl, že muž krátce po obřadu zemřel. Teprve pak se o všechno začal zajímat novomanželův syn,“ tvrdí místostarosta.

Syn tvrdí, že o majetek nejde. Ale koho by nelákala vidina krásné chaty v rekreační oblasti u Vranovské přehrady a spolu s ní i poměrně lukrativní pozemky?